Odbor hygieny výživy, dětí, mladistvých a předmětů běžného užívání

pbu

Předmět činnosti oddělení hygieny výživy (HV):

  • státní zdravotní dozor v souvislosti s poskytováním zdravotních služeb (všechny stravovací provozy v areálu),
  • státní zdravotní dozor v souvislosti s poskytováním sociálních služeb (všechny stavovací provozy v areálu),
  • státní zdravotní dozor v souvislosti se stravováním ve Vězeňské službě České republiky, ve vazebních věznicích, ve věznicích, v ústavech pro výkon zabezpečovací detence,
  • státní zdravotní dozor k ověření správné hygienické a výrobní praxe při výkonu potravinářských činností za účelem prevence ohrožení zdraví prostřednictvím potravin a pokrmů, a dodržování opatření k ochraně veřejného zdraví a k eliminaci šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin,
  • ověřování znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví u fyzických osob vykonávajících činnosti epidemiologicky závažné,
  • kontrolu epidemiologicky rizikových potravin,
  • kontroly prováděné na základě zhodnocení epidemiologické situace,
  • plnění požadavků na materiály, obaly a předměty přicházejících do styku s potravinami,
  • zajištění zdravotní nezávadnosti (jakosti) pitné vody užívané k potravinářské činnosti a při výrobě potravin, zejména z individuálních zdrojů,
  • kontrolu zákazu prodeje psychomodulačních látek a povinnosti prodejce alkoholických nápojů, a dále v oblasti kouření, prodeje tabákových výrobků, bylinných výrobků určených ke kouření, kuřáckých pomůcek, elektronických cigaret, nikotinových sáčků bez obsahu tabáku, výrobků obsahujících nikotin a alkoholu pouze v provozovnách stravovacích služeb a stáncích s občerstvením, 
  • opatření k ochraně zdraví před hlukem způsobeným provozem potravinářských provozoven.

Předmět činnosti oddělení předměty běžného užívání (PBU):

  • kontrola materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami (FCM-food contact materials),
  • kontrola kosmetických přípravků,
  • kontrola výrobků pro děti ve věku do 3 let,
  • kontrola hraček (chemické složení),
  • kontrola textilu,
  • šetření podnětů,
  • činnost vyplývající z oznámení v RAPEX (systém rychlého varování pro nepotravinářské výrobky) a RASFF (pro výrobky určené pro styk s potravinami),
  • odběry vzorků předmětů běžného užívání.

Předmět činnosti oddělení hygieny dětí a mladistvých (HDM):

  • Kontrola plnění povinností stanovené k ochraně veřejného zdraví:
    • ve školách všech typů vzdělávání, mimo vysoké školy,
    • ve školských zařízeních pro zájmové vzdělávání, ve školských účelových zařízeních (střediska praktického vyučování), ve výchovných a ubytovacích zařízeních, ve školských zařízeních pro výkon ústavní výchovy, ochranné výchovy a pro preventivní výchovnou péči,
    • v zařízeních sociálně právní ochrany dětí, Ústavech sociální péče,
    • v zařízeních školního stravování a stravování pro děti (školní jídelny, výdejny, školní bufety),
    • v dětských zdravotnických zařízeních (jesle, kojenecké ústavy, dětské domovy, stacionáře),
    • při konání zotavovacích akcí a jiných podobných akcí pro děti, při pořádání škol v přírodě,
    • při provozu živnosti péče o dítě do 3 let věku v denním režimu a živnosti mimoškolní výchova a vzdělávání,
    • při provozování venkovní hrací plochy s pískovištěm,
  • dále jsme dotčeným orgánem také v jiných záležitostech, jako je například rejstřík škol a školských zařízení nebo sociálně právní ochrana dětí,
  • řešení podnětů v rámci dozorové činnosti.

Při účasti na řízeních podle stavebního zákona, jako dotčeného orgánu státní správy, vydává stanoviska k projektové dokumentaci pro územní a stavební řízení, účastní se na řízení a vydávání stanovisek ke kolaudačnímu souhlasu a změně užívání staveb.

Krajské hygienické stanice v oblasti potravinářských podniků jsou:

  • příjemcem podnětů a stížností poukazujících
    • na zdravotní potíže po konzumaci potravin a pokrmů,
    • na ohrožení zdraví prostřednictvím potravin, pokrmů, materiálů a předmětů přicházejících do styku s potravinami, pitné vody, hluku, biocidů,
    • na nedodržování opatření k ochraně veřejného zdraví a k eliminaci šíření infekčních onemocnění při výrobě pokrmů a jejich uvádění na trh,
    • na porušení zákona č. 65/2017 Sb. ve stravovacích provozech (např. kouření),
  • příjemcem oznámení
    • o zahájení, změně a ukončení činnosti v provozovně poskytující stravovací službu,
    • o zahájení činnosti výrobce, dovozce materiálů a předmětů přicházejících do styku s potravinami,
  • dotčeným orgánem státní správy při rozhodování ve věcech upravených stavebním zákonem, vydávají v těchto věcech stanovisko,
  • organizátorem zkoušek ze znalosti hub, na základě úspěšného složení zkoušky vydávají osvědčení prokazující znalost hub,
  • orgánem podílejícím se na edukační činnosti v oblasti zdravotní politiky a podpory zdraví a zdravého životního stylu.

Krajské hygienické stanice rovněž provádí konzultační činnost v oblasti realizace potravinářských provozů a provozoven stravovacích služeb a školící činnost v oblasti požadavků a znalostí k ochraně veřejného zdraví při výkonu činností epidemiologicky závažných. Zkušenosti a výsledky státního zdravotního dozoru zhodnocují též prostřednictvím edukační činnosti ve vztahu k provozovatelům stravovacích služeb.

Provozní doba během svátků

Vážení občané, dovolujeme si Vás informovat o úpravě provozní doby pracovišť Krajské hygienické stanice Zlínského kraje v období vánočních svátků:

Dne 23. prosince (pondělí) a dne 30. prosince 2024 (pondělí)
Budova sídla KHS ve Zlíně a všechna územní pracoviště: 8:00 – 14:00 hod.

Dne 27. prosince 2024 (pátek)
Budova sídla KHS ve Zlíně: 8:00 – 13:00 hod. Všechna územní pracoviště budou uzavřena.

Dne 31. prosince 2024 (úterý)
Budova sídla KHS ve Zlíně: 8:00 – 14:00 hod. Všechna územní pracoviště budou uzavřena.

Děkujeme za pochopení a přejeme Vám klidné prožití vánočních svátků a šťastný nový rok!  

S úctou
vedení Krajské hygienické stanice Zlínského kraje

Důležité upozornění!

Povodňové infolinky KHS ZK v době od 8:00 do 15:00 hodin tel. 577 006 726, 573 504 117 a 577 006 747, mobilní telefonní linky 607 497 273 a 602 479 765