Předmět činnosti oddělení hygieny výživy (HV):
- kontrola provozoven stravovacích služeb (např. restaurace, hotely, bary, bufety, kavárny, cukrárny, občerstvení, stravování zaměstnanců, menzy, v rámci zdravotních a sociálních služeb včetně lázeňské péče),
- šetření poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin,
- kontrola elektronických cigaret, náhradních náplní a bylinných výrobků určených ke kouření,
- vydávání stanovisek pro stavební řízení k dokumentacím potravinářských podniků,
- šetření podnětů,
- odběr vzorků potravin a pokrmů,
- spolupráce při uplatňování nutriční politiky ve výživě,
- podávání informací veřejnosti o závadných pokrmech a potravinách,
- činnost vyplývající z oznámení v RASFF (systém rychlého varování pro potraviny),
- provádění zkoušek ze znalostí hub,
- přezkušování znalostí nutných při činnostech epidemiologicky závažných.
Předmět činnosti oddělení předměty běžného užívání (PBU):
- kontrola materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami,
- kontrola kosmetických přípravků,
- kontrola výrobků pro děti ve věku do 3 let,
- kontrola hraček (chemické složení),
- kontrola textilu,
- šetření podnětů,
- činnost vyplývající z oznámení v RAPEX (systém rychlého varování pro nepotravinářské výrobky) a RASFF (pro výrobky určené pro styk s potravinami),
- odběry vzorků PBU.