Předmět činnosti oddělení hygieny výživy (HV):
- státní zdravotní dozor v souvislosti s poskytováním zdravotních služeb (všechny stravovací provozy v areálu),
- státní zdravotní dozor v souvislosti s poskytováním sociálních služeb (všechny stavovací provozy v areálu),
- státní zdravotní dozor v souvislosti se stravováním ve Vězeňské službě České republiky, ve vazebních věznicích, ve věznicích, v ústavech pro výkon zabezpečovací detence,
- státní zdravotní dozor k ověření správné hygienické a výrobní praxe při výkonu potravinářských činností za účelem prevence ohrožení zdraví prostřednictvím potravin a pokrmů, a dodržování opatření k ochraně veřejného zdraví a k eliminaci šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin,
- ověřování znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví u fyzických osob vykonávajících činnosti epidemiologicky závažné,
- kontrolu epidemiologicky rizikových potravin,
- kontroly prováděné na základě zhodnocení epidemiologické situace,
- plnění požadavků na materiály, obaly a předměty přicházejících do styku s potravinami,
- zajištění zdravotní nezávadnosti (jakosti) pitné vody užívané k potravinářské činnosti a při výrobě potravin, zejména z individuálních zdrojů,
- kontrolu zákazu prodeje psychomodulačních látek a povinnosti prodejce alkoholických nápojů, a dále v oblasti kouření, prodeje tabákových výrobků, bylinných výrobků určených ke kouření, kuřáckých pomůcek, elektronických cigaret, nikotinových sáčků bez obsahu tabáku, výrobků obsahujících nikotin a alkoholu pouze v provozovnách stravovacích služeb a stáncích s občerstvením,
- opatření k ochraně zdraví před hlukem způsobeným provozem potravinářských provozoven.
Předmět činnosti oddělení předměty běžného užívání (PBU):
- kontrola materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami (FCM-food contact materials),
- kontrola kosmetických přípravků,
- kontrola výrobků pro děti ve věku do 3 let,
- kontrola hraček (chemické složení),
- kontrola textilu,
- šetření podnětů,
- činnost vyplývající z oznámení v RAPEX (systém rychlého varování pro nepotravinářské výrobky) a RASFF (pro výrobky určené pro styk s potravinami),
- odběry vzorků předmětů běžného užívání.
Předmět činnosti oddělení hygieny dětí a mladistvých (HDM):
- Kontrola plnění povinností stanovené k ochraně veřejného zdraví:
- ve školách všech typů vzdělávání, mimo vysoké školy,
- ve školských zařízeních pro zájmové vzdělávání, ve školských účelových zařízeních (střediska praktického vyučování), ve výchovných a ubytovacích zařízeních, ve školských zařízeních pro výkon ústavní výchovy, ochranné výchovy a pro preventivní výchovnou péči,
- v zařízeních sociálně právní ochrany dětí, Ústavech sociální péče,
- v zařízeních školního stravování a stravování pro děti (školní jídelny, výdejny, školní bufety),
- v dětských zdravotnických zařízeních (jesle, kojenecké ústavy, dětské domovy, stacionáře),
- při konání zotavovacích akcí a jiných podobných akcí pro děti, při pořádání škol v přírodě,
- při provozu živnosti péče o dítě do 3 let věku v denním režimu a živnosti mimoškolní výchova a vzdělávání,
- při provozování venkovní hrací plochy s pískovištěm,
- dále jsme dotčeným orgánem také v jiných záležitostech, jako je například rejstřík škol a školských zařízení nebo sociálně právní ochrana dětí,
- řešení podnětů v rámci dozorové činnosti.
Při účasti na řízeních podle stavebního zákona, jako dotčeného orgánu státní správy, vydává stanoviska k projektové dokumentaci pro územní a stavební řízení, účastní se na řízení a vydávání stanovisek ke kolaudačnímu souhlasu a změně užívání staveb.
Krajské hygienické stanice v oblasti potravinářských podniků jsou:
- příjemcem podnětů a stížností poukazujících
- na zdravotní potíže po konzumaci potravin a pokrmů,
- na ohrožení zdraví prostřednictvím potravin, pokrmů, materiálů a předmětů přicházejících do styku s potravinami, pitné vody, hluku, biocidů,
- na nedodržování opatření k ochraně veřejného zdraví a k eliminaci šíření infekčních onemocnění při výrobě pokrmů a jejich uvádění na trh,
- na porušení zákona č. 65/2017 Sb. ve stravovacích provozech (např. kouření),
- příjemcem oznámení
- o zahájení, změně a ukončení činnosti v provozovně poskytující stravovací službu,
- o zahájení činnosti výrobce, dovozce materiálů a předmětů přicházejících do styku s potravinami,
- dotčeným orgánem státní správy při rozhodování ve věcech upravených stavebním zákonem, vydávají v těchto věcech stanovisko,
- organizátorem zkoušek ze znalosti hub, na základě úspěšného složení zkoušky vydávají osvědčení prokazující znalost hub,
- orgánem podílejícím se na edukační činnosti v oblasti zdravotní politiky a podpory zdraví a zdravého životního stylu.
Krajské hygienické stanice rovněž provádí konzultační činnost v oblasti realizace potravinářských provozů a provozoven stravovacích služeb a školící činnost v oblasti požadavků a znalostí k ochraně veřejného zdraví při výkonu činností epidemiologicky závažných. Zkušenosti a výsledky státního zdravotního dozoru zhodnocují též prostřednictvím edukační činnosti ve vztahu k provozovatelům stravovacích služeb.