V rámci regionálního úkolu byl proveden zaměstnanci Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně v období od července do srpna 2023 státní zdravotní dozor zaměřený na ověření zdravotní nezávadnosti zmrzlin s mléčnou složkou včetně odběru vzorků. Celkem bylo provedeno 20 kontrol s odběrem vzorků zmrzlin v provozovnách stravovacích služeb (stánky, cukrárny, kavárny, bistra a restaurace).
Laboratorní vyšetření bylo provedeno v následujícím rozsahu: stanovení počtu bakterií z čeledi Enterobacteriaceae a stanovení počtu koagulázopozitivních stafylokoků a jejich toxinů.
Fotodokumentace KHS ZK:
výrobník na točenou zmrzlinu kontrola teploty odebraný vzorek
Z celkového počtu 20 odebraných vzorků (17 točených zmrzlin a 3 kopečkové zmrzliny) bylo 17 vzorků zmrzlin nevyhovujících v parametru Enterobacteriaceae. Z hlediska způsobu prodeje nevyhovělo 16 vzorků točené zmrzliny a 1 vzorek kopečkové. Z hlediska zastoupení jednotlivých druhů podle příchutí bylo odebráno 15 vzorků vanilkové (14 nevyhovělo, 1 vyhověl), 1 vzorek banánové (vyhověl), 1 vzorek smetanové (nevyhověl), 1 vzorek jahodové (nevyhověl), 1 vzorek perníkové (vyhověl) a 1 vzorek blue magic (nevyhověl).
Vzorky zmrzlin byly nevyhovující v ukazateli Enterobacteriaceae, což svědčí o nedodržování správné hygienické praxe při výrobě zmrzliny a sanitaci výrobníku. Za určitých okolností mohou tyto mikroorganismy způsobit alimentární onemocnění a poškodit tak zdraví spotřebitelů. Ve dvou případech byly v provozovně nalezeny zmrzlinové směsi s prošlým datem minimální trvanlivosti.
V ostatních ukazatelích (koagulázopozitivní stafylokoky a přítomnost enteretoxinu – Staphylococcus aureus A, B, C, D-RPLA) vzorky vyhověly.
Závěr:
Ze 20 odebraných vzorků zmrzlin nevyhovělo v parametru Enterobacteriaceae 17 vzorků, což je 85 % z celkového počtu.
Sankce:
Za zjištěné nedostatky v kontrolovaných provozovnách bylo uloženo celkem 16 pokut v celkové výši 38.000,- Kč a v jednom případě domluva.
Nápravná opatření:
V 16 provozovnách bylo nařízeno 47 opatření: 16x nařízení sanitace zmrzlinového stroje, nádobí a zařízení používaného k přípravě zmrzliny, 16x nařízení odběru vzorku na mikrobiologické vyšetření v ukazateli Enterobacteriaceae a 15x nařízení úpravy HACCP.
Zpracoval: MVDr. Miroslav Jaroš
Ve Zlíně dne 18. 9. 2023