Infolinky KHS ZK v době od 8:00 do 15:00 hodin tel. 577 006 726, 577 006 747 a 573 504 117, mobilní telefonní linky 607 497 273 a 602 479 765

Zmrzliny ve Zlínském kraji 2024

Aktualizováno: 4. 9. 2024

Sezóna zmrzlin začíná každoročně s prvními teplými dny a slunečními paprsky. Před zahájením letního období proto započaly pracovnice oddělení hygieny výživy Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně cílit státní zdravotní dozor na ověření zdravotní nezávadnosti zmrzlin s mléčnou složkou, které jsou k dostání v mnoha stáncích a cukrárnách v každém koutě Zlínského kraje.

Celkem bylo provedeno 20 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (stánky, cukrárny, kavárny, bistra a restaurace) a odebráno bylo celkem 40 vzorků zmrzlin k laboratornímu vyšetření v rozsahu stanovení počtu bakterií z čeledi Enterobacteriaceae a stanovení počtu bakterií Escherichia coli, koagulázapozitivních stafylokoků a jejich toxinů.

Zastoupení jednotlivých druhů podle příchutí bylo následující: 34 vzorků točené vanilkové zmrzliny, 2 vzorky točené smetanové zmrzliny, 2 vzorky točené zmrzliny frozen jogurt a 2 vzorky kopečkové zmrzliny slaný karamel.

ice 3611722 960 720

Z celkového počtu 40 odebraných vzorků (38 točených zmrzlin a 2 kopečkové zmrzliny) bylo 12 vzorků zmrzlin nevyhovujících v parametru Enterobacteriaceae, 8 vzorků vyhovělo a současně 20 vzorků vyhovělo vostatních ukazatelích (Escherichia coli, koagulázopozitivní stafylokoky a přítomnost enterotoxinů Staphylococcus aureus).

Vzorky zmrzlin byly nevyhovující v ukazateli Enterobacteriaceae, což svědčí o nedodržování správné hygienické praxe při výrobě zmrzliny a sanitaci výrobníku. Za určitých okolností mohou tyto mikroorganismy způsobit alimentární onemocnění, a poškodit tak zdraví spotřebitelů. V případě zmrzliny je třeba zohlednit také to, že je konzumována především dětmi, které jsou obecně vůči infekčním nákazám vnímavější než dospělí jedinci.

zmrzliny

Závěr:

Ze 40 odebraných vzorků zmrzlin nevyhovělo v parametru Enterobacteriaceae 12 vzorků, za což bylo provozovatelům uloženo 9 sankcí v celkové výši 17.000,- Kč a 3 domluvy. Rovněž bylo uloženo 33 opatření, a to 11x nařízení provedení sanitace zmrzlinového stroje, nádobí a zařízení používaného k přípravě zmrzliny, 11x nařízení odběru vzorku na mikrobiologické vyšetření v ukazateli Enterobacteriaceae a 11x nařízení úpravy HACCP. V porovnání s loňským rokem, kdy bylo 85 % odebraných vzorků zmrzlin nevyhovujících, se z hlediska výsledků jedná o mírné zlepšení.

Ve Zlíně dne 8. 8. 2023, zpracoval odbor HV a PBU

Důležité upozornění!

Infolinky KHS ZK v době od 8:00 do 15:00 hodin tel. 577 006 726, 577 006 747 a 573 504 117, mobilní telefonní linky 607 497 273 a 602 479 765