Dne 20. 6. 2024 se na Krajské hygienické stanici Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně (dále též KHS ZK) konala zkouška ze znalostí hub pro žadatele s trvalým pobytem na území Zlínského kraje. Pro přezkušování byla stanovena tříčlenná odborná komise MVDr. Miroslav Jaroš, předseda komise – ředitel odboru hygieny dětí a mladistvých, RNDr. Vladimír Antonín, CSc., člen komise – odborný pracovník Moravského zemského muzea v Brně a Ing. Bc. Jana Žajdlíková, člen komise – odborný rada oddělení hygieny výživy.
Zkouška byla určena provozovatelům potravinářských podniků provozujících stravovací služby, kteří chtějí využít k výrobě nebo přípravě pokrmů volně rostoucí jedlé houby z vlastního sběru a nemají ustanoveného odpovědného zástupce, který má osvědčení prokazující znalost hub. Dále provozovatelům potravinářských podniků, kteří chtějí uvádět na trh nebo k dalšímu zpracování volně rostoucí jedlé houby nebo i zájemcům z řad veřejnosti.
Zkouška probíhala v rozsahu:
- vyhlášky č. 475/2002 Sb., kterou se stanoví rozsah znalostí pro získání osvědčení prokazujícího znalost hub, způsob zkoušek, jakož i náležitosti žádosti a osvědčení (vyhláška o zkoušce znalosti hub);
- vyhlášky č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány.
Ke zkoušce se písemně přihlásilo šest uchazečů, z toho pět se osobně dostavilo ke zkoušce. Ta zahrnovala písemnou a ústní část před komisí. Všech pět uchazečů ve zkoušce uspělo a na závěr jim bylo předáno osvědčení o znalosti hub.