Zacházení s potravinami v domácnostech po záplavách

Aktualizováno: 3. 10. 2024

Co dělat s potravinami, pokud byl Váš domov zasažen záplavovou vodou? Abyste se vyhnuli nevolnosti, zažívacím problémům nebo závažnějšímu infekčnímu onemocnění ze záplavovou vodou kontaminovaných potravin či nápojů, doporučujeme:

  • Nejezte žádné potraviny, které byly zasaženy nebo pokryty záplavovou vodou nebo odpadními vodami, za bezpečné nelze považovat ani zaplavené hermeticky uzavřené potraviny, protože ke kontaminaci dochází i z obtížně přístupných míst například v okolí uzávěrů, odkud by mohlo dojít ke kontaminaci obsahu po otevření, hermetičnost v domácích podmínkách nelze jednoduše ověřit. 
  • Zlikvidujte všechny potraviny a nápoje, které nejsou v uzavřených vodotěsných obalech.
  • Zlikvidujte potraviny v obalech se šroubovacími uzávěry, zacvakávacími víčky, vytahovacími víčky, zmačkanými nebo kovovými uzávěry, domácí konzervy a jakékoli propustné obaly – z hlediska materiálu obalu nemusí být totiž zcela vodotěsné.
  • Zlikvidujte všechny potraviny v porézních nebo poškozených obalech, včetně promáčknutých/zdeformovaných/odřených konzerv.
  • Mějte na paměti, že i potraviny, které nepřišly do přímého styku se záplavovou vodou, mohou představovat zdravotní riziko. U sypkých potravin, jako například mouka, cereálie nebo strouhanka, hrozí zaplísnění a množení mykotoxinů, pokud byly vystaveny vysoké vlhkosti.
  • Můžete si ponechat potraviny, které nebyly pod záplavovou vodou a jsou ve voděodolných obalech, včetně nepoškozených kovových plechovek, uzavřených plastových nádob a sáčků, obaly typu tetrapak – před uskladněním/otevřením obal omyjte zvenčí, abyste zabránili šíření kontaminace.
  • Nepřipravujte potraviny přímo na pracovních plochách, pokud jsou oprýskané nebo popraskané.  Vyhoďte oprýskané nebo popraskané nádobí, v jeho prasklinách se mohou množit bakterie a způsobit vám onemocnění.
  • Vyhoďte dřevěná prkénka na krájení a dřevěné vařečky či lžíce, pokud přišly do styku se záplavovou vodou, protože mohou absorbovat kontaminovanou vodu.
  • Vyčistěte a vydezinfikujte vnitřek skříněk na potraviny.
  • Nezapomeňte zkontrolovat, zda vaše chladnička správně funguje.
  • Doporučujeme zlikvidovat všechny potraviny v chladničce nebo mrazničce, pokud se spotřebiče dostaly do kontaktu se záplavovou vodou.
  • Vyvarujte se konzumace potravin, u nichž došlo k senzorickým změnám, zejména v chuti, vůni a barvě.
  • Potraviny určené k likvidaci vhazujte do označených  kontejnerů vyčleněných  pro shromažďování  nepouživatelných potravin.
potraviny

Zdroj: Státní zdravotní ústav v Praze – odkaz https://szu.cz/aktuality/zachazeni-s-potravinami-v-domacnostech-po-zaplavach/

Provozní doba během svátků

Vážení občané, dovolujeme si Vás informovat o úpravě provozní doby pracovišť Krajské hygienické stanice Zlínského kraje v období vánočních svátků:

Dne 23. prosince (pondělí) a dne 30. prosince 2024 (pondělí)
Budova sídla KHS ve Zlíně a všechna územní pracoviště: 8:00 – 14:00 hod.

Dne 27. prosince 2024 (pátek)
Budova sídla KHS ve Zlíně: 8:00 – 13:00 hod. Všechna územní pracoviště budou uzavřena.

Dne 31. prosince 2024 (úterý)
Budova sídla KHS ve Zlíně: 8:00 – 14:00 hod. Všechna územní pracoviště budou uzavřena.

Děkujeme za pochopení a přejeme Vám klidné prožití vánočních svátků a šťastný nový rok!  

S úctou
vedení Krajské hygienické stanice Zlínského kraje

Důležité upozornění!

Povodňové infolinky KHS ZK v době od 8:00 do 15:00 hodin tel. 577 006 726, 573 504 117 a 577 006 747, mobilní telefonní linky 607 497 273 a 602 479 765