Stránka prochází změnou designu, za dočasné komplikace s omlouváme.

Kontroly bufetů a restaurací v lyžařských areálech Zlínského kraje

Aktualizováno: 6. 4. 2023
HV foto 1

I v letošním roce provedly pracovnice Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně kontroly provozoven stravovacích služeb umístěných v blízkosti lyžařských areálů Zlínského kraje.

Často se jedná o sezónní bufety a horské chaty, které jsou otevřeny pouze v době dobrých sněhových podmínek. V bufetech jsou nabízeny především pokrmy vyráběny ze zmražených polotovarů, smažené pokrmy, ohřívaná uzenina, cukrovinky, teplé nápoje a balené nápoje. V horských chatách je poskytována často celodenní strava pro lyžařské školy.

HV foto 2

I přes špatné sněhové podmínky a omezený provoz stravovacích služeb, hygienici zkontrolovali celkem 25 zařízení stravovacích služeb umístěných v rámci lyžařských areálu (20 zařízení v okresu Vsetín, 2 zařízení v okresu Zlín, 2 zařízení v okresu Uherské Hradiště, 1 zařízení v okresu Kroměříž).

Byly zkontrolovány následující stravovací provozy:

  • Chata Sachova studánka – Horní Bečva,
  • Horský hotel Portáš – Nový Hrozenkov,
  • Chata Spartak – Nový Hrozenkov,
  • Horská chata Javorka – Nový Hrozenkov,
  • ENDEMIT Boutique Hotel & SPA – Horní Bečva
  • Horská chata Soláňka – Hutisko Solanec,
  • Penzion Školka – Velké Karlovice,
  • Penzion na Pluskovci – Velké Karlovice,
  • Hotel Bečva – Horní Bečva,
  • Hotel Cherry – Horní Bečva,
  • Horský hotel Labyrint – Horní Bečva,
  • Horský hotel Kyčerka – Velké Karlovice,
  • Hotel Permoník – Nový Hrozenkov,
  • RZ Vítkovice – Horní Bečva,
  • Horská chata Mečová – Horní Bečva,
  • Hostinec na Trojáku – Hošťálková,
  • Občerstvení U Sachovy studánky – Horní Bečva,
  • Bufet u ski areálu – Hošťálková,
  • Bufáček Lyžařské středisko U Bambuchů – Velké Karlovice,
  • Iglů – Velké Karlovice,
  • Bufet ve Ski areálu Tesák,
  • Bufet ve Ski areálu Újezd u Valašských Klobouk,
  • Bufet a Iglu na lyžařském svahu Zlín,
  • Bufet pod sjezdovkou v Osvětimanech,
  • Penzion Malovaný u sjezdovky v Osvětimanech
HV foto 3

V rámci kontrol byla ověřena čistota a technický stav provozovny, stav technologického zařízení a vybavení, ale také zásobování provozovny pitnou vodou. Pracovnice také zkontrolovaly osobní hygienu personálu, správné značení alergenů a další aspekty, které by mohly negativně ovlivnit bezpečnost potravin a pokrmů. Velká pozornost byla věnována spotřebním lhůtám používaných potravin a surovin k výrobě pokrmů.

V pěti provozovnách stravovacích služeb byly zjištěny nedostatky, za které byly uděleny sankce. Nejčastější závady: nálezy potravin s prošlou dobou použitelnosti a nedodržování provozní a osobní hygieny.

HV nedostatky

Ve Zlíně, dne 22. 3. 2023
Zpracoval: MVDr. Miroslav Jaroš a kolektiv zaměstnanců

Důležité upozornění!

  • Informační linka Ministerstva zdravotnictví ČR: 1221
  • Volba 1 – COVID agenda včetně očkování
  • Volba 2 – Zdravotní péče pro Ukrajinské uprchlíky.