I v letošním roce provedly pracovnice Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně kontroly provozoven stravovacích služeb umístěných v blízkosti lyžařských areálů Zlínského kraje.
Často se jedná o sezónní bufety a horské chaty, které jsou otevřeny pouze v době dobrých sněhových podmínek. V bufetech jsou nabízeny především pokrmy vyráběny ze zmražených polotovarů, smažené pokrmy, ohřívaná uzenina, cukrovinky, teplé nápoje a balené nápoje. V horských chatách je poskytována často celodenní strava pro lyžařské školy.
I přes špatné sněhové podmínky a omezený provoz stravovacích služeb, hygienici zkontrolovali celkem 25 zařízení stravovacích služeb umístěných v rámci lyžařských areálu (20 zařízení v okresu Vsetín, 2 zařízení v okresu Zlín, 2 zařízení v okresu Uherské Hradiště, 1 zařízení v okresu Kroměříž).
Byly zkontrolovány následující stravovací provozy:
- Chata Sachova studánka – Horní Bečva,
- Horský hotel Portáš – Nový Hrozenkov,
- Chata Spartak – Nový Hrozenkov,
- Horská chata Javorka – Nový Hrozenkov,
- ENDEMIT Boutique Hotel & SPA – Horní Bečva
- Horská chata Soláňka – Hutisko Solanec,
- Penzion Školka – Velké Karlovice,
- Penzion na Pluskovci – Velké Karlovice,
- Hotel Bečva – Horní Bečva,
- Hotel Cherry – Horní Bečva,
- Horský hotel Labyrint – Horní Bečva,
- Horský hotel Kyčerka – Velké Karlovice,
- Hotel Permoník – Nový Hrozenkov,
- RZ Vítkovice – Horní Bečva,
- Horská chata Mečová – Horní Bečva,
- Hostinec na Trojáku – Hošťálková,
- Občerstvení U Sachovy studánky – Horní Bečva,
- Bufet u ski areálu – Hošťálková,
- Bufáček Lyžařské středisko U Bambuchů – Velké Karlovice,
- Iglů – Velké Karlovice,
- Bufet ve Ski areálu Tesák,
- Bufet ve Ski areálu Újezd u Valašských Klobouk,
- Bufet a Iglu na lyžařském svahu Zlín,
- Bufet pod sjezdovkou v Osvětimanech,
- Penzion Malovaný u sjezdovky v Osvětimanech
V rámci kontrol byla ověřena čistota a technický stav provozovny, stav technologického zařízení a vybavení, ale také zásobování provozovny pitnou vodou. Pracovnice také zkontrolovaly osobní hygienu personálu, správné značení alergenů a další aspekty, které by mohly negativně ovlivnit bezpečnost potravin a pokrmů. Velká pozornost byla věnována spotřebním lhůtám používaných potravin a surovin k výrobě pokrmů.
V pěti provozovnách stravovacích služeb byly zjištěny nedostatky, za které byly uděleny sankce. Nejčastější závady: nálezy potravin s prošlou dobou použitelnosti a nedodržování provozní a osobní hygieny.
Ve Zlíně, dne 22. 3. 2023
Zpracoval: MVDr. Miroslav Jaroš a kolektiv zaměstnanců