Bubble tea ve Zlínském kraji v roce 2024          

Aktualizováno: 6. 11. 2024

Bubble tea, bublinkový čaj nebo též perlový čaj, to je kelímek s ochuceným čajem s pestrobarevnými želé kuličkami uvnitř, které se pijí širokým brčkem. Název vznikl díky jeho přípravě, kdy se po protřepání na povrchu nápoje vytvoří pěna, která připomíná bublinky. Nápoj pochází z Tchaj-wanu, vznikl v 80. letech 20. století, následně se začal šířit do celé Asie, USA a následně i do Evropy. V současné době je pití těchto nápojů velmi rozšířený trend mezi náctiletými a mladými lidmi i v České republice a nejinak je tomu ve Zlínském kraji, kde v poslední době vzrostl počet provozoven stravovacích služeb s nabídkou nápojů Bubble tea.

Základem každého bublinkového čaje je čajová složka – zelený čaj, oolong či černý čaj. Bublinkový čaj se pak rozlišuje do různých typů podle ingrediencí, které se do něj přidávají. Čaj se podává studený, často s kostkami ledu, přidávají želé kuličky z tapioku (maniokový škrob), barevné ovocné želé kuličky či plátky a různé jiné přísady. Základní kategorií bublinkového čaje jsou Fresh bubble tea neboli osvěžující ledové čaje s ovocnými příchutěmi, další kategorií jsou Mléčné bubble tea, vyšlehané čajové nápoje s přídavkem mléka a mléčných výrobků. Obvykle je možno vybrat si z více příchutí sirupů i želé kuliček, také z velikosti nápoje, sladivosti atd.

Díky zvýšenému zájmu spotřebitelů zejména z dětské a mladistvé populace se pracovnice oddělení hygieny výživy KHS Zlínského kraje rozhodly v rámci regionálního úkolu zaměřit na nápoje tohoto typu s cílem zjistit zejména, jestli jsou bezpečné z hlediska výskytu škodlivých mikroorganismů, jaké je jejich nutriční složení a zda neobsahují zakázaná barviva či vysoký obsah kofeinu.

Celkem bylo provedeno 8 kontrol v provozovnách stravovacích služeb a odebráno celkem 16 vzorků nápojů Bubble tea k laboratornímu vyšetření.

obr1

Mikrobiologické vyšetření Laboratorním vyšetřením vzorků Bubble tea byla často prokázána přítomnost kvasinek či koliformních bakterií, avšak pod hranicí stanovených mezních limitů. Zároveň nebyla prokázána přítomnost patogenních ani podmíněně patogenních mikroorganismů.

tab 1

Z výsledků vyšetření vyplývá, že obsah soli byl v odebraných nápojích nízký, obsah bílkovin a tuků přímo závisí na výběru suroviny, např. přidáním mléčné složky se znatelně zvyšuje podíl tuků. Obsah sacharidů a především pak tzv. volných cukrů byl velmi vysoký, stejně tak byl v nápojích prokázán velmi vysoký obsah energetické hodnoty.

tab 2

Vezmeme-li v úvahu atraktivitu nápojů především u dětské populace, nejvíce rizikovou skupinou budou děti ve věku 10 až 12 let, pro které činí doporučený energetický příjem 2150 kcal na den a doporučený denní příjem sacharidů průměrně 269 g (myšleny jsou však především komplexní sacharidy a vláknina).

Tab 3

Chemické vyšetření – kofein, barviva

European Food Safety Authority (EFSA) uvádí jako bezpečnou dávku kofeinu pro dospělého člověka 400 mg denně, přičemž maximální jednorázová dávka nesmí přesáhnout 200 mg. Pro kojící a těhotné ženy uvádí EFSA bezpečnou denní dávku 200 mg. Bezpečná hladina pro příjem kofeinu u dětí a dospívajících je stanovena na 3 mg/kg tělesné hmotnosti za den (např. 10leté dítě o váze cca 33 kg by tak nemělo zkonzumovat více 99 mg kofeinu za den).

Pro srovnání šálek kávy obsahuje 60 až 90 mg kofeinu, hrnek černého čaje asi 50 mg kofeinu.

tab 4

Potravinářská barviva přidávaná do potravin a nápojů mají zvýšit atraktivitu těchto potravin a nápojů, mohou však mít nežádoucí zdravotní účinky pro vybrané skupiny spotřebitelů. Obsah zjištěných potravinářských barviv v nápojích byl v souladu s legislativními požadavky, nebyly překročeny maximální limity pro jednotlivá barviva, ani pro součet všech použitých potravinářských barviv.

Na obalech jednotlivých komponent a sirupů bylo u vybraných barviv (E 102 Tartrazin, E 110 Žluť SY,
E 129 Červeň Allura AC
) uvedeno upozornění, že mohou nepříznivě ovlivnit činnost a pozornost u dětí od 4 do 7 let. Tato informace však již není uvedena u nápojů ani u jednotlivých želé komponent tak, aby byl spotřebitel informován před zakoupením výrobku.

Závěr: Všech 16 odebraných vzorků nápojů Bubble tea vyhovělo legislativním požadavkům v rámci provedeného mikrobiologického vyšetření. V rámci chemického vyšetření vzorků lze konstatovat, že obsah soli je v nápojích zanedbatelný, obsah bílkovin a tuků je nulový až nízký, obsah sacharidů, především cukrů, je naopak velmi vysoký. Všechny nápoje obsahovaly více cukru, než je horní tolerovaná hranice 25 g na den (dle WHO). Obsah kofeinu může v některých nápojích pokrýt denní maximální dávku pro děti a obsah barviv byl v souladu s legislativními požadavky.

Vysoký příjem přidaného cukru má řadu negativních účinků. Přispívá nejen ke vzniku zubního kazu, ale i k rozvoji nadváhy a obezity a s nimi spojenými onemocněními, včetně kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky nebo některých druhů zhoubných nádorů. Obecně tak panuje shoda, že příjem cukrů přidávaných do nápojů a potravin by měl být co nejnižší. Pravidelná konzumace nápojů Bubble tea tak není zejména pro děti vůbec vhodná.

V rámci státního zdravotního dozoru byla za jiné zjištěné nedostatky uložena 1 sankce v celkové výši 2.000, – Kč a 1 domluva.

Ve Zlíně dne 30. 10. 2024, zpracoval odbor HV a PBU

Provozní doba během svátků

Vážení občané, dovolujeme si Vás informovat o úpravě provozní doby pracovišť Krajské hygienické stanice Zlínského kraje v období vánočních svátků:

Dne 23. prosince (pondělí) a dne 30. prosince 2024 (pondělí)
Budova sídla KHS ve Zlíně a všechna územní pracoviště: 8:00 – 14:00 hod.

Dne 27. prosince 2024 (pátek)
Budova sídla KHS ve Zlíně: 8:00 – 13:00 hod. Všechna územní pracoviště budou uzavřena.

Dne 31. prosince 2024 (úterý)
Budova sídla KHS ve Zlíně: 8:00 – 14:00 hod. Všechna územní pracoviště budou uzavřena.

Děkujeme za pochopení a přejeme Vám klidné prožití vánočních svátků a šťastný nový rok!  

S úctou
vedení Krajské hygienické stanice Zlínského kraje

Důležité upozornění!

Povodňové infolinky KHS ZK v době od 8:00 do 15:00 hodin tel. 577 006 726, 573 504 117 a 577 006 747, mobilní telefonní linky 607 497 273 a 602 479 765