V rámci regionálního úkolu zaměřeného na kontroly stánkového prodeje byly provedeny zaměstnanci Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně kontroly stánků s občerstvením na akcích Svatomartinského hodování, a to ve městech Kroměříž, Hulín, Uherské Hradiště a Zlín.
Kromě nabídky mladých svatomartinských vín byl sortiment podávaného občerstvení velmi široký – od tradičních halušek, přes obvyklé bramboráky, langoše, párek v rohlíku až po svatomartinské speciality jako jsou husí játra, husí paštika, husí vývar, lokše se zelím, trhané husí maso a další. Ze sladkého občerstvení byly nabízeny makronky, trdelníky, lokše a další dezerty ke kávě.
Dále bylo k dispozici i několik stánku pouze s nápoji – různé druhy alkoholických a nealkoholických nápojů, káva a teplé nápoje jako je svařák, teplá medovina nebo punč, nealkoholické nápoje.
Kontroly v prodejních stáncích byly zaměřeny především na zajištění mytí rukou, přívodu studené nebo teplé vody, dodržování osobní a provozní hygieny, dodržování skladovacích podmínek potravin a pokrmů, značení polotovarů a sledovatelnosti nabízených potravin a pokrmů, včetně kontrol data použitelnosti či minimální trvanlivosti. V některých stáncích rovněž proběhlo měření jakosti a zdravotní nezávadnosti používaného fritovacího oleje v nádobách ke smažení.
Celkem bylo v rámci Svatomartinského hodování ve Zlínském kraji provedeno 37 kontrol.
Při kontrolním šetření v jednotlivých stáncích byla dvěma provozovatelům doporučena výměna fritovacího oleje. Dále byly zjištěny 2 závady při kontrole data použitelnosti, za které byla provozovatelům uložena domluva. Drobné nedostatky zjištěné během kontrolního šeření byly odstraněny provozovateli v průběhu kontroly
Zpracoval odbor Hygieny výživy a předmětů běžného užívání