V měsíci březnu 2025 provedli zaměstnanci oddělení hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně celkem 99 kontrol v různých typech školských zařízení.

V rámci kontrol stravovacích zařízení bylo zjišťováno, zda je připravována také dietní strava. Z 15 školních jídelen dietní stravu připravovalo 5 zařízení. Konkrétně se jednalo o především o diety bezlepkové, bezlaktózové a diabetické.
Kontinuálně probíhá také měření obsahu NaCl v polévkách. V březnu bylo provedeno měření v 10 školních jídelnách základních a mateřských škol ve zlínském, kroměřížském a vsetínském okrese. Všechny výsledky prokázaly překročení doporučené optimální hodnoty do 0,4 g NaCl na porci. Výsledky se pohybovaly v rozmezí 0,5 – 1,3 g NaCl na porci. V rámci měření je vždy prováděna edukace provozovatelů zaměřená na rizika působení NaCl a možnosti, jak snížit její obsah.

Sankce: V měsíci březnu bylo uloženo 8 peněžitých sankcí ve výši 11.000,- Kč ve školních jídelnách a 1 domluva v mateřské škole. Závady se týkaly nevhodného skladování potravin, stavebně technických nedostatků nebo nálezu potravin s prošlým datem použitelnosti
Ve Zlíně, dne 14. 4. 2025 zpracoval odbor Hygieny výživy, dětí, mladistvých a předmětů běžného užívání