Zkouška ze znalostí hub pro žadatele s trvalým pobytem na území Zlínského kraje je tradičně pořádaná v jarních měsících. V letošním roce se tato zkouška uskutečnila dne 11. 6. 2025 v sídle Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně.
V tříčlenné komisi pro přezkušování letos usedli pan MVDr. Miroslav Jaroš, předseda komise a zároveň vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých, pan RNDr. Vladimír Antonín, CSc., člen komise, odborník na mykologii a pracovník Moravského zemského muzea v Brně a Ing. Eliška Plzáková, členka komise a vedoucí oddělení hygieny výživy.
Zkouška je určena provozovatelům potravinářských podniků provozujících stravovací služby, kteří chtějí využít k výrobě nebo přípravě pokrmů volně rostoucí jedlé houby z vlastního sběru a nemají ustanoveného odpovědného zástupce, který má osvědčení prokazující znalost hub. Dále provozovatelům potravinářských podniků, kteří chtějí uvádět na trh nebo k dalšímu zpracování volně rostoucí jedlé houby nebo zájemcům z řad veřejnosti.
Zkouška probíhala v rozsahu:
- vyhlášky č. 475/2002 Sb., kterou se stanoví rozsah znalostí pro získání osvědčení prokazujícího znalost hub, způsob zkoušek, jakož i náležitosti žádosti a osvědčení (vyhláška o zkoušce znalosti hub);
- vyhlášky č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány.
Ke zkoušce se v letošním roce písemně přihlásili tři uchazeči. Všichni se dostavili ke zkoušce a všichni tři uchazeči ve zkoušce uspěli.
Gratulujeme.

Ve Zlíně dne 17. 6. 2025 zpracovala Ing. Eliška Plzáková – vedoucí oddělení hygieny výživy KHS ZK