Věděli jste, že české domácnosti ročně vyhodí přes 420 tisíc tun jídla? Problematika plýtvání není zdaleka problémem jenom Česka. V EU se každoročně vyhodí téměř 59 milionů tun potravin, přibližně tedy 131 kg odpadu na osobu. Nejvíce potravinového odpadu vzniká i v Evropě v domácnostech, na plýtvání jídlem se podílí z 53 %. Dalších 31 % odpadu jde na vrub zpracování a výrobě, 9% ztráty připadají na restaurace a pohostinství a 7 % na maloobchod a distribuci. V Česku se podle dat situace v posledních letech zlepšuje: v roce 2020 vyhodily české rodiny přes 743 tisíc tun potravin, letos je to „jen“ přes 400 tisíc tun.
Podle průzkumu STEM/MARK zpracovaného pro Ministerstvo zemědělství ČR (MZe) považuje 71 % Čechů plýtvání potravinami za závažný problém, který je třeba urgentně řešit. Přesto se hospodaření s jídlem stále nedaří dostatečně zlepšit. Na úrovni celé Evropské unie se ročně vyhodí téměř 59 milionů tun potravin.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin spustil celoevropskou kampaň s názvem „Safe2Eat“. V České republice byla tato kampaň pro širokou veřejnost spuštěna v květnu 2024 (viz Tisková zpráva ze dne 27. 5. 2024 „V odpadkovém koši v českých domácnostech končí přes 400 tisíc tun potravin ročně“).
Celoevropská kampaň, dříve známá pod názvem #EUChooseSafeFood, má navázat na osvětovou činnost předchozích ročníků, povzbudit kritické myšlení a podporovat zapojení Evropanů v oblasti bezpečnosti potravin.
Cílem kampaně #Safe2EatEU je pomoci spotřebitelům dozvědět se více o bezpečnosti potravin v Evropě a o způsobech, jak se informovaně rozhodovat o tom, jaké potraviny nakupovat, jíst a vychutnávat si bezpečně a zdravě každý den. Program #Safe2Eat, organizovaný Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s Odborem bezpečnosti potravin MZe ČR, se zaměřuje na zvyšování informovanosti o správném zacházení s potravinami, které může významně snížit množství potravinového odpadu.
Kampaň, která probíhá již čtvrtým rokem, se zaměřuje na tři klíčové oblasti:
- Co je ve vašich potravinách – evropské předpisy zajišťují bezpečnost složek potravin, včetně přídatných látek a aromat. Kampaň se zaměří na vysvětlení, proč jsou potravinářské přídatné látky a tzv. nové potraviny bezpečné; dále upozorní na to, jak jasně musí být výrobky obsahující potravinové alergeny označeny.
- Jídlo a vaše zdraví – pestrá strava, která vedle zpracovaných potravin zahrnuje i čerstvé suroviny, přispívá k celkovému zdraví. Někdy jsou zapotřebí potraviny s dalšími zdravotními účinky nebo doplňky stravy, a kampaň objasní výživové potřeby, zdravotní tvrzení a vědecké poznatky, které za nimi stojí.
- Bezpečné potravinářské postupy – evropská, mezinárodní a vnitrostátní pravidla podložená vědeckými poznatky zajišťují bezpečnost potravin od zemědělce až ke spotřebiteli. K dispozici jsou tipy pro bezpečnou manipulaci s potravinami, pro jejich skladování, čtení etiket a vaření, které jsou podloženy nejnovějšími vědeckými poznatky, aby se spotřebitelé mohli rozhodovat na základě ověřených informací.
Úkolem kampaně je oslovit širokou veřejnost – od těch spotřebitelů, kteří mají vysokou úroveň povědomí o bezpečnosti potravin a neobávají se o své zdraví, až po ty, kteří jsou velmi znepokojeni a mají zatím málo informací. Letos se Kampaň #Safe2Eat zaměřuje na:
- Správnou manipulaci s potravinami.
- Rozlišení údajů na obalech potravin.
- Nové potraviny, včetně těch, které jsou běžné mimo EU.
Jak můžeme společně snížit plýtvání potravinami?
- Plánujte nákupy: Nakupujte jen to, co skutečně potřebujete, a vyhněte se impulzivnímu nakupování.
- Skladujte potraviny správně: Dodržujte chladicí řetězec, uchovávejte potraviny na správné teplotě a používejte vhodné nádoby.
- Rozlišujte datum spotřeby a minimální trvanlivost:
- Datum spotřeby – označuje bezpečnost potraviny, po tomto datu ji nemusí být bezpečné konzumovat.
- Minimální trvanlivost – potraviny lze často bezpečně konzumovat i po tomto datu, pokud byly správně skladovány.
- Využívejte celé potraviny: Zpracujte například košťály brokolice, nať kořenové zeleniny nebo žebra mangoldu do chutných pokrmů. Inspiraci najdete na stránkách Food Waste Institut.

Užitečné informace a odkazy:
- Víš-Co-Jíš: Praktické tipy, jak správně zacházet s potravinami – Informace o bezpečnosti potravin – Rady pro zdravé stravování — https://viscojis.cz/
- Platforma Food Waste Institut: FWinstitut.cz
- Aplikace Nebuď Trash: moderní nástroj zaměřený na edukaci mladé generace
- Informace pro veřejnost – portál www.bezpecnostpotravin.cz
- Webinář ke Světovému dni bezpečnosti potravin (záznam webináře konaného 7. 6. 2024)
– 1. část webináře ke Světovému dni bezpečnosti potravin 2024
– 2. část webináře ke Světovému dni bezpečnosti potravin 2024 - Video Rozhovor s ředitelkou Odboru bezpečnosti potravin MZe Ing. Jitkou Götzovou na téma „Plýtvání potravinami“ (TV NOVA, pořad Snídaně, 4. 6. 2024)
- Video: Rozhovor s ředitelkou Odboru bezpečnosti potravin MZe Ing. Jitkou Götzovou k zahájení kampaně Safe2Eat (CNN Prima News, 27. 5. 2024)
Autor: Ministerstvo zemědělství ČR, Odbor bezpečnosti potravin MZe – odkaz https://bezpecnostpotravin.cz/plytvani-potravinami-zavazny-problem-ktery-muzeme-resit-spolecne/