V dubnu 2025 provedly zaměstnankyně oddělení hygieny výživy Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně (dále též „KHS ZK“) celkem 47 kontrol.
Během tohoto měsíce bylo přijato celkem 8 podnětů spotřebitelů, z toho byla ve 4 případech provedena kontrola na místě. Ostatní podněty byly postoupeny jiným dozorovým orgánům v rámci věcné příslušnosti (SZPI, Živnostenský úřad). V 1 provozovně stravovacích služeb byl odebrán vzorek teplého pokrmu z důvodu podezření na vznik alimentárního onemocnění. Ve spolupráci s protiepidemickým odborem byl šetřen podnět na výskyt epidemiologicky významných členovců v pečivu. Na základě ohlášení činnosti ve stravovací části sociálních služeb byla provedena 1 kontrola.
Dále byly provedeny 2 kontroly ve vysokoškolských menzách spojené s odběrem vzorků pokrmů k chemickému vyšetření s cílem ověřit validitu informací o látkách nebo produktech způsobujících alergii nebo nesnášenlivost uváděných provozovatelem potravinářského podniku poskytující stravovací službu.
V prodejní síti i v provozovnách stravovacích služeb nadále pokračují kontroly materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami, tzv. food contact materials dále i „FCM“, kdy bylo celkově provedeno 20 kontrol.

Zjištěné nedostatky:
Nečastějšími nedostatky ve stravovacích provozech byla nedostatečná provozní i osobní hygiena, nedostatky byly zjištěny také na úseku skladování potravin.
Sankce:
Za nedostatky zjištěné při výkonu státního zdravotního dozoru byly v dubnu 2025 uloženy 2 sankce ve výši 12.000,- Kč.

Ve Zlíně, dne 15. 5. 2025 zpracoval odbor Hygieny výživy, dětí, mladistvých a předmětů běžného užívání