V měsíci lednu 2025 provedli zaměstnanci oddělení hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně celkem 56 kontrol v různých typech školských zařízení.

V rámci výkonu státního zdravotního dozoru je prováděno kontrolní vyšetření polévek na stanovení obsahu NaCl pomocí salimetru, který stanovuje koncentraci NaCl v hmotnostních procentech [%]. V lednu bylo provedeno měření v 7 školních kuchyních mateřských a základních škol na okrese Kroměříž a Vsetín. Bylo zjištěno, že jenom v rámci konzumace polévky spotřebovali děti a žáci od 21 % do 32 % z celkové doporučené dávky NaCl, která činí 5 g/den. Mezi nejvíce slané polévky patřila hlívová a zelná.

Podněty: V lednu byl řešen 1 podnět, který se týkal výskytu zdravotních potíží po konzumaci stravy ve školní jídelně, které nebyly při kontrole prokázány a podnět byl vyhodnocen jako neoprávněný.
Sankce: V měsíci lednu nebyly uloženy žádné sankce.
Ve Zlíně dne 10. 2. 2025 zpracoval odbor Hygieny výživy, dětí, mladistvých a předmětů běžného užívání