Kontrola sezónních provozoven stravovacích služeb v rekreačních a turistických oblastech Zlínského kraje

Aktualizováno: 24. 10. 2024

V období od 1. ledna do 30. září 2024 provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně (dále jen „KHS ZK“) v rámci regionálního úkolu státní zdravotní dozor v sezónních provozovnách stravovacích služeb nacházejících se v rekreačních a turistických oblastech, u cyklostezek, vodních nádrží a přehrad, v areálech kempů a veřejných koupališť a v lyžařských střediscích na území Zlínského kraje.

HV1

Kontroly v jednotlivých provozovnách stravovacích služeb byly zaměřeny zejména na dodržování osobní a provozní hygieny, dodržování zásad správné výrobní a hygienické praxe při přípravě pokrmů, zajištění sledovatelnosti, skladovací podmínky potravin a pokrmů a způsob poskytování informací o obsahu alergenů v nabízených pokrmech a nápojích.

Vzhledem ke specifickým venkovním teplotám byl při kontrolách kladen velký důraz na sledování podmínek skladování potravin, dodržování teplotního řetězce u připravovaných surovin a pokrmů po celou dobu jejich uchování a velká pozornost byla rovněž věnována spotřebním lhůtám u skladovaných potravin.

V rámci regionálního úkolu bylo provedeno celkem 69 kontrol v různorodých zařízeních stravovacích služeb. Z toho bylo zkontrolováno 5 provozoven v lyžařských střediscích v zimním období. Během letní sezóny 4 provozovny umístěné v kempech, 25 provozoven umístěných na veřejných koupalištích a 35 provozoven nacházejících se v rekreačních a turistických oblastech.

HV2 1

Za porušení potravinového práva bylo kontrolovaným osobám stravovacích provozů uloženo celkem 6 sankcí, z toho 2 domluvy a 4 peněžité sankce v celkové výši 13 000,- Kč. Dále bylo uloženo 1 nařízení likvidace potravin.

Zjištěné závady se týkaly především nedodržování provozní hygieny, nevyhovujících skladovacích podmínek potravin a pokrmů, křížení pracovních činností při manipulaci s potravinami, nevyhovujícího značení rozpracovaných pokrmů, zjištění prošlého data použitelnosti a minimální trvanlivosti potravin a nevyhovující hygieny zařízení. V případě likvidace potravin se jednalo o skladování potravin neznámého původu.

HV3 1

Závěr: Vzhledem k výše uvedenému zjištění lze ve srovnání s rokem 2023 u provozovatelů sezónních provozoven stravovacích služeb v rekreačních a turistických oblastech Zlínského kraje konstatovat zlepšení v dodržování potravinového práva.

Zpracoval: Odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání

Důležité upozornění!

Povodňové infolinky KHS ZK v době od 8:00 do 15:00 hodin tel. 577 006 726, 573 504 117 a 577 006 747, mobilní telefonní linky 607 497 273 a 602 479 765